Yapay Zeka Yazılım Sektörünü Bitirir mi?
Merhaba endişeli dostum. Endişeli dedim çünkü bu yazı ilgini çektiyse, yüksek ihtimalle yapay zeka yazılım sektörünü bitirir mi diye sen de merak ediyorsundur. Aksini düşünenler zaten şu anda büyük ihtimalle ChatGPT‘ye kod yazdırmakla meşguldür. Sen de öyle düşünmüyor musun? 🙂
İçindekiler
Yapay Zekanın Hayatımızdaki Yeri
Yapay zeka, teknoloji dünyasında son yıllarda büyük bir atılım yaparak birçok alanda hızla gelişiyor. Ve bu gelişim öyle böyle bir gelişim değil! Çevrenizde kime sorsanız sanki yapay zeka hayatlarında uzun zamandır varmış gibi davranıyor. Hayatımızın her noktasında bir parmağı mevcut artık. Tabii ki yapay zeka bizler için yeni bir şey değil. Dünya çapında yapay zeka çalışmaları ikinci dünya savaşından beri sürdürülmekte. Yakın geçmişte, uzay teknolojileri, araçlarda otonom sürüş teknolojileri, hayatı kolaylaştıran araçlardaki oto pilotlar ve tekrarlanan işleri otomatize hale getiren yapay zeka modelleri vs. gibi çalışmaların yapıldığını biliyorduk. Ancak, bu çalışmalar insanlığın çoğu için arada sırada duyulan ve genellikle de pek çok insan tarafından bugünkü şov yapan yapay zeka modellerinden bahsedildiğinde büyük ölçüde bilim kurgu ürünü gibi algılanmaya daha meyilliydi. Yapay zekanın tarihine girmeyeceğim bu yazıda fakat o konumdan bugünkü konuma ne kadar hızlı geldiğimizi söylediğimde siz de dehşete düşebilirsiniz. O filmlerde görüp “Çok var abii daha bunlara, hikâye bunlar!” dediğimiz zamanlar sanıldığı gibi 5 yıl 10 yıl öncesi değildi. Hayatımızın her yerine parmağını daldırmış, bir anda sokaktaki teknolojiden bihaber Mehmet amcanın bile ağzında yer etmiş. “Yapay Zeka” ChatGPT’nin popülerleşmesi Ocak 2023 tarihlerini gösteriyor. Yani takribi 1,5 yıldan az bir süre. Sizin de bu yazıyı okurken: “O kadar yeni mi ya?” dediğinizi duyar gibiyim. Cevap: EVET! 1,5 yılda her yere sanki ezelden beridir ordaymış hissiyatı veren LLM yani Büyük Dil Modeli yapay zekaları aşağı yukarı sadece 17 aydır hayatımızda.
Peki geçmişi bir kenara bırakıp bugün neler oluyor bunu bir analiz edelim. Veri analizi, doğal dil işleme, görüntü tanıma ve otonom sistemler gibi birçok alanda yapay zeka teknolojileri etkisini gösteriyor. Ancak, bu etkiyle yapay zeka yazılım sektörünü bitirir mi sorusu hala tartışmalı bir konu. Hatta en çok kafaları kurcalayan konu desek yanılmayız herhalde.
Yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, birçok insan geleneksel yazılım geliştirme süreçlerinin otomatikleşeceğini ve sonuç olarak yazılım mesleğinin risk altında olduğunu düşünüyor. Ancak, bu endişe biraz abartılı olabilir. Evet, Yapay zeka, belirli görevleri daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yerine getirebiliyor ancak bu, insan faktörünün tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Yaratıcı düşünme, problemleri çözme ve karmaşık sistemlerin tasarımı gibi alanlarda hala insan zekasına ihtiyaç duyulmakta. En azından şimdilik güvendeyiz diye düşünüyorum. 🙂
Yapay Zeka Teknolojisinin Yazılım Sektörüne Getirdiği Faydalar
Yapay zeka teknolojisinin yazılım sektörüne getirdiği birçok fırsat olduğu yadsınamaz bir gerçek. Yapay zeka, yazılım geliştiricilere daha hızlı ve daha doğru tahminler yapma yeteneği sağlamakta çok iyi bir araç. Mesela, bir e-ticaret sitesi, yapay zeka tabanlı bir öneri motoru kullanarak müşterilere kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunabilir. Bunun yanı sıra, yapay zeka teknolojisi, yazılım geliştiricilerin daha karmaşık ve yenilikçi çözümler üretmelerine de olanak tanıyor. Tabii ki, bu fırsatların yanı sıra yapay zeka teknolojisinin getirdiği bazı riskler ve endişelerin de olduğunu söylemekte fayda var.
Yapay zeka teknolojisinin yazılım sektöründeki etkileri sadece teknik değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan da değerlendirilmelidir. Yapay zeka, bazı işlerin otomatikleştirilmesiyle birlikte iş gücü piyasasında değişikliklere neden olabilir. Hatta yazılım geliştiriciliği sektöründeki insan gücüne olan ihtiyacın büyük ölçüde azalabileceğinin beklentiler arasında olduğunu söyleyebilirim. Bu durumda yapay zeka yazılım sektörünü bitirir mi diye ya da yazılımcıların işine son verir mi diye hemen gemileri yakıp, karamsal olmayalım ama dostlar. Bazı geleneksel işler ortadan kalkarken, yeni iş fırsatları da ortaya çıkabilir. Değişim ona ayak uyduranlarla yoluna devam eder. Önemli olan, bu değişimlerin toplum üzerinde nasıl bir etki yapacağını iyi analiz edip uygun politikaları belirleyip önlemleri almaktır.
“Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir."
Heraklitos